Друга спроба скасувати земельний мораторій через Конституційний суд

12.08.2018 14:25

Група з 55 народних депутатів  вдруге підготувала подання до Конституційного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пунктів 14, 15 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

      Про це у мережі Facebook написав народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олексій Мушак.

      У  лютому 2018 року Конституційний Суд  не знайшов порушень Конституції в земельному мораторії. Але Олексій Мушак впевний, що цього разу їх очікує успіх у справі. За його словами,  на це є дві причини.

      «Причина №1 — травневе рішення Європейського суду у правах людини (ЄСПЛ), що мораторій порушує права людини. Причина №2 — злам в суспільній думці та значне збільшення прихильників земельної реформи», — наголосив він та додав, що до зовнішніх факторів також додалася глибинна переробка аргументації щодо порушень Конституції.

      «По-перше, ми сконцентрувалися конкретно на порушеннях 41 статті, де йдеться про право власності. Захист положень цієї статті базова річ для розвитку економіки. Тому у нас боротьба не лише за земельні права зокрема, а й за економічні свободи загалом», — вказує Мушак.

      За його словами, значну частину подання взято з рішення ЄСПЛ Зеленчук та Цицюра проти України.

      «Це рішення, яким мораторій визнано порушенням прав людини. Згідно законів України практика ЄСПЛ є джерелом права для національних суддів та обов’язкова до виконання. Це дає новий та сильний аргумент для скасування мораторію», — наголошує нардеп.

      Мушак також зауважив, що в поданні враховано причини попередньої відмови в розгляді справи.

      «Ми пропонуємо розглянути не останнє рішення ВРУ щодо продовження мораторію. А відтворили 18-річну історію. Доводячи, що відсутність ринку землі не найкращий інструмент захисту інтересів селян та держави», — написав він.